AdniJóga

5 érv a céges jóga mellett

Mindannyian hallottunk már a jóga jótékony hatásairól.Az ősz az iskolakezdés és a nyári pihenés után legtöbbünknek arról szólt, hogy visszakerülünk a mókuskerékbe, irodába vagy az otthoni munkaállomására. Emiatt szeretnénk most kiemelni néhány olyan hatást, ami közvetlenül vagy közvetve a munkahelyi teljesítményünket is befolyásolja.

Stresszoldás

Egy olyan világban élünk, ahol a stresszt nem lehet elkerülni. De hogyan tud a jóga segíteni a stressz kezelésében? Gyakorlás közben átmozgatjuk a befeszült részeket, a figyelmünket a saját testünkre irányítjuk. Hatására a légzés lassul, a vérnyomás csökken és az idegrendszer megnyugszik. A mély és kontrollált légzéssel friss, oxigéndús levegőt juttatunk a szervezetünkbe, amitől energikusabbnak érezhetjük magunkat. Ahogy a légzésre és a gyakorlatokra koncentrálunk, elménk megnyugszik, gondolataink elcsendesednek. Egy rohanó nap után igazi felüdülés ez a testnek és a léleknek.

A Bristol Egyetem kutatása – ahol 200 embert vizsgáltak IT környezetben – egyértelműen kimutatta a munkahelyi mozgás pozitív hatását a munkára. 72% -uk számolt be javulásról időmenedzsment terén, 74% úgy érezte jobban tudja kezelni a napi munkamennyiséget, 27% érezte magát nyugodtabbnak a stresszhelyzetekben és 41 % érezte motiváltabbnak magát aznap a munkában.

Immunerősítő

Az immunrendszer sejtekből, szervekből, szövetekből álló bonyolult rendszer, mely segít szervezetünknek a méregtelenítésben és védekező funkciót is ellát. A jóga azért képes hatékonyan és stabilan karbantartani az immunrendszert, mert a gyakorlatok hatásmechanizmusa pont ezt az összetett működést aktiválja, egyszerre hatva szerveinkre, nyirokkeringésünkre, hormonjainkra és sejtjeinek egészségére. Ily módon számos ászana és gyakorlatso képes az immunrendszer aktiválására.

Csapatépítő

Ez talán az egyik leginkább magától értetődő hatás. A heti rendszerességű jógaórákkal is segíthetünk egy olyan közeg kialakításában, ahol a munkavállalóinkat nemcsak a közös feladatok kötik össze. Ez hosszú távon nagyban javítja az elköteleződést. Hogy mi van olyankor, amikor minden online van, beleértve a céges jógaórákat is? Most talán még nagyobb szükség van rá!

A legtöbb csapatépítő rendezvény, céges party vagy tréning elhalasztásra kerül ilyen bizonytalan helyzetben, így még kevesebb lehetőségük van a kollégáknak a munkán kívüli kapcsolódásra és élményszerzésre.

Hátfájás csökkentése

A hátfájás közel sem ismeretlen dolog irodai dolgozók körében sőt, rengeteg embert terelt már a jóga és a gerincjóga irányába. A testünk nem ülésre lett kitalálva. Az, hogy napi 8-10-12 órákat ülünk a hátfájás mellett is rengeteg negatív hatással van a testre. Az sem segít, ha home office során otthon, irodai szék hiányában étkezőszéken, kanapén, ágyon ülve laptopunkat ölünkbe kapva dolgozunk. A munkáltató sokszor nem tud ilyen helyzetekre extra felszerelést biztosítani otthoni munkavégzésre, online jógával viszont hozzájárulhat a kollégák testi egészségéhez.

Jótékony

A legjobbat a végére tartogattuk, mert az összes fizikai és lelki pozitív hatást az AdniJógás órák keretei között mi eljuttatjuk egy olyan csoportnak is, akik másként nem tudnának jógaórán részt venni. Szerintünk ez az egyik legjobb része. Jótékony oktatóink nap mint nap azon dolgoznak, hogy a hátrányból induló csoportok is hozzáférjenek a jóga és mindfulness pozitív hatásaihoz. A céges jógákkal fenntarthatóan tudjuk megvalósítani ezt a célunkat, és heti rendszerességgel tudunk jógázni ezekkel a csoportokkal is. Erről a cégek, részletes riportot is kaphatnak, amit beépíthetnek a belső kommunikációjukba vagy a CSR stratégiájukba

+1 Online

Ebben a 2020-as évben sok minden változott. Minden, amit eddig el sem tudtunk képzelni online, most mégis a virtuális térben történik. Ahogyan mi láttuk, a jóga és testmozgás az elsők között vándorolt át a Zoom-ra, a Facebook live-ra és hasonló online platformokra. Miért ne lehetne ez így a céges órákkal? Szerencsére ennek semmi akadálya nem volt, sőt, nemcsak a céges, hanem a jótékony órák többségét is tudtuk online folytatni. A céges órák könnyebb elérhetősége miatt, pedig sok helyen a résztvevők száma is megnövekedett, aki nem tudott élőben csatlakozni, az a héten bármikor visszanézhette az órát. Mi is meglepődtünk mennyi előnye van egy online céges órának.

A fent említett előnyök (és még a rengeteg egyéb előny miatt) pár éve, a tőlünk nyugatabbra lévő nagyvállalatok felismerték, hogy a munkavállalókra gyakorolt pozitív hatásokból hosszú távon ők is részesülnek, így érdemes céges jógaórákba invesztálni. Nagyon örülünk hogy Budapesten is egyre több olyan céges kultúrával találkozunk, amelynek része a jóga is.