AdniJóga

Rólunk

Célunk, hogy fenntartható módon juttassuk el a jóga meditatív, testi és lelki harmóniára ösztönző elemeit traumákat átélt, nehéz élethelyzetbe kényszerült felnőttekhez és gyerekekhez. Az AdniJóga egy társadalmi vállalkozás, melynek célja, hogy hosszú távú, pozitív társadalmi hatást hozzon létre. Fontos számunkra, hogy az általunk előidézett változás a jógaórákon kívül is nyomot hagyjon és javítsa a gyakorlóink fizikai és mentális egészségét. Tevékenységünk során szeretnénk minél több közreműködőt bevonni: gyakorlókat, oktatókat és céges partnereket is, egy elfogadó és befogadó közösséget létrehozva. 

Történetünk

Az AdniJóga története egy görög szigeten kezdődik. Alapítónk, Anna, angol tanítás céljából utazott önkéntesként chiosi menekülttáborhoz, de a mozgásra és kikapcsolódásra való igény hamar megtalálta őt. Az itt élő szír és afgán menekült nőknek tartotta élete első jógaóráját 2017 végén.

“A tábor elképzelhetetlenül zsúfolt volt, nem létezett közbiztonság, mindenki feszültségben, félelemben élt, de ezek a nők néha kaptak egy órát, amikor mindezt elengedhették.” (Éva Magazin, 2019. júl-aug.) A 6 fős csoportban 2 hónap után szemmel látható változást hozott az az ‘én-idő’ és a légzés, mozgás általi pihenés hatása a résztvevőkön.

A történet Budapesten folytatódik és bontakozik ki. 2018 januárjában Anna azzal az elhatározással jött haza, hogy folytatja, amit Chios szigetén elkezdett. Három Budapest környéki jótékonysági szervezethez járt rendszeresen jógaórákat tartani. Az órák fenntartásához a barátai segítségét kérte, adományos órák keretei között. Innen nőtte ki magát az AdniJóga mostani modellje. Jelenleg a jótékonysági tevékenységünket, azaz a 10 csoportunk hosszútávú, fenntartható működését üzleti ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatások révén biztosítjuk. Irodai jógaórákat és pop-up alkalmakat tartunk Budapesten, amelyek során a támogatóink nem csak kapnak egy kis nyugalmat, hanem adnak is ugyanannyit.

Értékeink

Biztonság

Nyitottság

Közösség

Egyensúly

Működésünk

 

Az AdniJóga modellje szerint különböző fizikai és mentális egészséggel kapcsolatos termékeket, szolgáltatásokat értékesítünk, majd a megszerzett bevételből jótékonysági alapon, ingyenesen jógaórákat tartunk olyanoknak is, akik piaci alapon nem jutnának hozzá ehhez. Létrehozzuk a kapcsot a for-profit és a non-profit szektor között, összekötünk olyan vállalkozásokat, szervezeteket és embereket, akik nyitottak a változásra, azaz a pozitív társadalmi hatás megteremtésére a fizikai és mentális egészség terén.

Cégeknél tartunk rendszeres jógaórákat és mindfulness meditációt, eseményeken, rendezvényeken vagyunk jelen, online vagy onsite, akár angolul is. Pop-up órákat szervezünk izgalmas helyszíneken, ahová magánszemély támogatóinkat várjuk. Patreon oldalunkra rendszeresen készítünk jógavideókat oktatóinkkal, így bárki támogathatja jótékony tevékenységünket, miközben a saját jóllétéért is tesz.

A csapat

Oktatók

Az AdniJóga többek között egy oktatói közösség is. 15 fantasztikus jótékony oktatóval dolgozunk együtt a társadalmi hatásunk elérése érdekében. Oktatóink kezdetben önkéntesként csatlakoznak hozzánk, majd a rendszeres jótékony órák indulása után pop-up és irodai jógát is vállalnak.

Büszkék vagyunk az oktatói csapatunk nagylelkűségére, tudására és sokszínűségére. Közösen olyan tapasztalatokkal rendelkezünk, amely több jógairányzatot lefed. Szívesen oktatunk jógát szinte bármilyen stílusban, legyen az akár hatha, dinamikus vinyásza flow, gerincjóga vagy meditáció, mindfulness. Több oktatónk gyakorlott angol nyelvű jógaórák megtartásában is.

13 éve kezdtem el jógázni a munkám mellett, hogy picit képes legyek megtanulni lelassulni, magamra koncentrálni, meg néha csak úgy nem gondolkodni, csak pusztán lenni egy csendes, elfogadó közösségben. Szerencsém volt, már az első jógaoktatóm egy csodás nő volt, Ági, máig hálás vagyok neki, hogy elindított az úton. Az utóbbi 5 évben kezdtem el minden nap jógázni, főként abban segített, hogy meg tudjam tartani az integritásomat 4 országban élve, össze vissza költözve és sokféle munkát végezve 🙂 Lassan egy éve oktatok, a Mandalai oktatói képzés után, és nagyon élvezem, hogy adhatok teret, időt, és kísérhetem az útjukon a velem gyakorlókat. Az Adnijógát követem egy ideje és titkon reméltem, hogy egyszercsak csatlakozhatok. Hát, minden álmom így teljesüljön 🙂

Az Adni Jóga lehetőséget biztosít arra, hogy gyakorlóink a jóga különböző elemei által mélyebb kapcsolatba kerülhessenek önmagukkal és ezáltal stabilabban bele tudjanak állni, akár bonyolultabb, nehezebb élethelyzetekbe is. Ez egy folyamat, melynek során egyre világosabban meg lehet fogalmazni olyan igényeket és szükségleteket, melyeket felismerve könnyebb hátra hagyni bizonyos dolgokat és tovább lépni. Számomra csodálatos látni ezeket a változásokat.

A jóga kisebb vagy nagyobb intenzitással folyamatosan velem volt az elmúlt másfél évtizedben. A gyakorlásom egy mentálisan és érzelimeg is nagyon igénybe vevő időszakban vált igazán rendszeressé, amikor Szudánban dolgoztam. Az ottani tanárom, Nathalie jelenléte és lénye inspirált arra, hogy elvégezzem az első jógaoktatói képzésemet – szerettem volna én is átadni másoknak mindazt, amit megtapasztaltam a jóga segítségével. Ahogy a gyakorlásom változik, a tanításban is más dolgok kerülnek előtérbe: egyre fontosabb számomra, hogy a gyakorló megtanuljon bízni a testérzeteiben, és a jóga és meditáció olyan eszközzé váljon számára, amelyhez bármikor fordulhat. Az AdniJóga számomra olyan közösséget jelent, ahol nemcsak közös cél érdekében dolgozunk, hanem egyfajta szakmai műhely is, hiszen mindannyian más stílust képviselünk és tudunk egymástól tanulni, egy elfogadó és támogató közegben.

2011 környékén kezdtem el jógázni, hogy megtanuljak lelassulni, megnyugodni. Néhány évre rá, akkori munkahelyem támogatásával elvégeztem egy gyermekoktatói képzést és pár ovis csoportnak tartottam órákat. Az oktatásban azóta szünet állt be, de a jóga maradt az életem része. Az Adnijógával pedig mostani munkahelyemnek, a Menedék Egyesületnek köszönhetően találkoztam. Hálás vagyok, hogy ehhez a közösséghez tartozhatok és hogy a jóga oktatása újra az életem részével válhat 🙂

Gyerekjóga oktatóként nagyon fontosnak tartom a mozgást, hisz a gyakorlatok nem csak a testre, de az elmére is kiváló hatással vannak. A jóga ászanák mentális kódokat hoznak létre, amikkel képesek vagyunk hangolni az idegrendszerünket, ami minden életkorban és élethelyzetben pozitívan hat életünkre. Az AdniJógával egyszerre segíthetünk magunkon és másokon is csupán azzal, hogy elmegyünk jógázni egyet. Minden amire szükségünk van az életben megjelenik a jógaszőnyegen is. Adni Jó. A mozgás egyetemes. A jóga mindenkié 🙂

Már gyerekkoromban állatorvos akartam lenni, és egy menhelyet akartam létrehozni, ahol a gazdátlan állatok boldogan élhetnek, megvan mindenük. Ez nem valósult meg, de az megmaradt bennem, hogy segítsek azoknak, akik erre rászorulnak. Legyen az állat, vagy ember, nem tudok elmenni úgy, hogy ne segítsek, ahogy tudok. A jóga sokmindenre tanított és tanít folyamatosan. Többek között arra is, hogy minden élőlényben ugyanaz a fény ragyog, csak a forma változik. Amióta jógázom, még tudatosabb vagyok a segítségnyújtásban is. Az AdniJóga lehetőséget biztosít nekem, és másoknak is arra, hogy segíthessünk. Lehetőséget nyújt arra, hogy a jógát eljuttassam olyanokhoz is, akik máskülönben nem tapasztalhatnák meg jótékony hatásait. Hálás vagyok, hogy AdniJóga oktató lehetek. Az vagy, amit teszel!

A jóga azt hiszem az egyik legjobb dolog, ami történt velem idáig. Számomra ez egy életforma és gondolkodásmód. Mindezek mellett pedig egy óriási erőforrás, ami pihentet, feltölt és egyben tart. Nemcsak a testet, de az elmét és a személyiséget is képes formálni. Úgy érzem, minden életszakaszban a segítségünkre lehet, ezért gyerekeknek és felnőtteknek is tartok órákat. Nagyon örülök, hogy adni jógás oktató lehetek, mert így pont olyanokhoz segíthetek eljuttatni a jógát, akiknek különösen szükségük van erre.

16 évvel ezelőtt, harmadik gyermekemet várva ismerkedtem meg a jógával. Nagyon szeretek tanítani, és elsősorban abban próbálok segíteni a jógázóimnak, hogy ők is megtalálják ezt a hatalmas erőforrást magukban. Az pedig mindig is természetes volt számomra, hogy segíteni kell, ahogy tudunk, és amid van, abból adni kell….adni fontos, muszáj; adni szép és jó. Időt, mosolyt, tudást, jógát, szeretetet, támogatást. Az AdniJóga is ebben segít, lehetőséget ad adni és elfogadni is…nagy örömöm, hogy Veletek lehetek…és köszönöm a csodálatos jógázóimat, akikkel most ugyan csak online tudunk találkozni, jógázni, de azt nagyon nagy lelkesedéssel csináljuk és haladunk együtt… 🙂

Egyensúlyt keresve kezdtem el jógázni. A gyakorlás elindított a befelé figyelés, összerendeződés útján és egyre inkább hozta ez a harmóniát önmagammal és a világgal. A jóga utat jelent nekem a belső béke felé. Mindaz, amit a jógáról tudok és tapasztalok, arra indít, hogy továbbadjam ezt másoknak és ezáltal ők is utat találjanak önmaguk felé. Ezért lettem oktató.
Az AdniJóga pedig különösen kedves nekem, mert olyan embereknek jelenthet a jóga könnyebbséget, kikapcsolódást, feltöltődést, akiknek a mindennapok sok kihívást tartogatnak és így még értékesebb lehet nekik ez az „eszköz”. Nagy öröm nekem az AdniJóga közösségéhez tartozni és együtt dolgozni ezekért a célokért. 

Saját félelmeim, szorongásaim miatt kezdtem el jógázni. Ráállhatok a matracra örömömben, de dühösen vagy épp szomorúan is és átélhetem közben ezeket az érzéseket. Jógáztam már nevetve és úgy is, hogy csorgott közben a könnyem. Ma már tudom, ez teljesen normális, a jógaszőnyegen nem kell, nem is szabad elrejteni semmit, ami én vagyok. Miután megtapasztaltam, hogy ez működik, kevésbé szorongok és rendezettebb a lelkem világa, elhatároztam, hogy szeretném átadni másoknak is ezt a tapasztalást. Sokat segített, hogy egy önismereti beszélgetésen megkaptam a végső iránymutatást afelé, hogy valami olyan hivatásom legyen, amivel segítek másoknak, amit már régóta éreztem, csak elindulni nem mertem. Az AdniJógáról 2 éve hallottam először, már akkor nagyon szimpatikus volt a misszió, amit képvisel. Segíteni másoknak, a nehéz helyzetben lévőknek, azt gondolom, kötelességünk. Szerintem az egyik legjobb eszköz erre a jóga, én ezzel tudok segíteni. Hálás vagyok és boldog, hogy az AdniJóga csapatához tartozhatok és együtt tehetünk azért, hogy olyanokhoz is eljussanak a jóga áldásos hatásai, akiknek másképp nem lenne rá lehetőségük. 

Operatív csapat

Az oktatóink mögött az operatív csapatunk nap, mint nap azon tevékenykedik, hogy a társadalmi vállalkozásunk gördülékenyen működjön: a mindennapi háttérfeladatoktól kezdve, az események szervezésén, adminisztráción át a stratégiai tervezésig mindenféle feladatot kézben tart. 

Életemben először menekült nőknek oktattam jógát egy pici görög szigeten. Itt született meg bennem az AdniJóga gondolata is, amiért azóta is minden nap dolgozom. Szeretném ha a jóga által nehéz élethelyzetbe került emberek könnyebben és tudatosabban kezelnék a problémáikat. Szeretném, hogy megismerjék, elfogadják és szeressék magukat, enyhíteni tudjanak a traumáikon és így egy kicsit könnyebbek legyenek a mindennapok. Ehhez persze az kell, hogy minél többen jógázzunk úgy, hogy az jótékony célt is szolgáljon – az AdniJóga pedig ezt a lehetőséget igyekszik megadni cégeknek, magánszemélyeknek, Neked!

Számomra a jóga az egyensúlyt jelenti. Megteremti a mindennapok harmóniáját, kikapcsol, feltölt, erőt ad. Már első hallásra beleszerettem az AdniJóga ötletébe, hogy a magunkra fordított idővel másoknak is segíthetünk. Emiatt úgy érzem hogy minden apró belefektetett energia sokszorosan térül meg. Azon dolgozunk, hogy minél több emberhez eljuthasson ez az érzés, mind a jóga öröme, mind pedig az „Adni-Jó” öröme:)

Több véletlenen keresztül vezetett az utam az AdniJógához, de már az első találkozásunkkor tudtam, hogy én szeretnék ennek a részese lenni. Szeretem, hogy minden nap új kihívásokat tartogat és hogy a legkülönbözőbb készségeimet, tudásomat tudom hasznosítani miközben egy jó ügy érdekében dolgozunk. Nagyon hálás vagyok a rengeteg új lehetőségért, amit itt kaptam és a szuper csapatért akikkel együtt dolgozhatok.

Túl a harmincon, életem talán legizgalmasabb szakaszát élem, amikor a corporate world-bői kilépve végre olyan dolgokkal foglalkozhatok, amik igazán számítanak. Értékesítésben szereztem eddig a legtöbb tapasztalatot, de mostantól csak olyan dolgokat vagyok hajlandó „eladni”, amiben szívem-lelkem benne van, úgyhogy a szívem egyik felét a jógának, a másik felét pedig a PIZSImnek szentelem.

Sajtó megjelenéseink