AdniJóga

Találd meg az egyensúlyt!

Ebben a hónapban egyensúlyozó gyakorlatokat hoztunk, amiket beleépíthetsz a gyakorlásodba egyenként, vagy akár egymás után is. Az egyensúlyozó ászanák fejlesztik a mozgáskoordinációt, és a koncentrációt is. Nemcsak a testünket, hanem az idegrendszert is egyensúlyba hozhatjuk velük, hosszú távon pedig stresszcsökkentő hatásuk is van. Az új év eleje és a tél közepe alkalmából sokunknak célja a belső egyensúly megtalálása, ezek a gyakorlatok pedig segíthetnek ennek elérésében. Ha bármikor soknak érzed a mozgást, nyugodtan tarts szünetet vagy hagyj ki egy-egy pózt.

Az egyensúlyozó pózok erősen igénybe veszik a láb izmait, tartó izmokat, ezért előtte mindig szánj pár percet a bemelegítésre.

Nyújtóztasd át a vállad, felsőtested, hajlítsd a törzsed jobbra és balra. 

Ezután helyezd a testsúlyodat az egyik lábadra, és húzd a másik térdedet közel a mellkashoz. Közben figyelj a tartásodra. Fogd meg a térdedet és a kezeid segítségével rajzolj köröket a térddel. 

A tekintetedet tartsd egy fix ponton, ez segít egyensúlyozni. Majd fogd meg a térdeted az ellentétes karral és nyújtsd hátra a másik kezedet. Ha sikerül, vidd a tekintetedet a nyújtózó kéz irányába. Fejtetővel felfelé nyújtózz, kilégzésekre pedig csavarodj tovább.

Tarthatsz szünetet is, vagy jöhetsz egyből a következő pózba. Forgasd kifelé a térdedet és a bokádat tedd a másik térded fölé. Feszítsd vissza a lábfejet. Majd kezdd el süllyeszteni a medencét, mint széktartásban. Ebben az álló galambpózban tudod nyitni a csípőt, viszont ha erős feszültség van a térdedben, vagy sérült volt korábban, akkor nyugodtan hagyd ki ezt a gyakorlatot.

Innen csúsztasd át a lábadat a combodon úgy, hogy kereszteződjenek a combok. Lehet, hogy a lábujjakkal megtámaszkodsz a földön (2. kép) lehet hogy a lábfejedet is át tudod kulcsolni a vádlidon. Rogyaszd itt is a térdeket és a karokat is hasonlóképpen csavard meg. Bármelyik sas pózt választod, pár légzésig maradj benne, fixáld a tekintetedet a talajon.

Pihenj a gyakorlatok között, ha szükséges. A testsúlyodat az egyik lábon tartva, húzd fel a másikat a vádlidra, vagy a combodra, minél erősebben nyomod a sarkad, annál inkább stabilizálod a pózt. Deréktól felfelé is legyen ez a póz stabil! Billentsd magad alá a medencét, hosszú a gerinc és a nyak, fejtetővel felfelé nyújtózz. A tenyereket összeérintheted a mellkas előtt. 

Ha már hosszabban tudod tartani a pózt, (vagy ha már egyenesen unalmas) pár pillanatra hunyd be a szemed, és figyeld meg mi változik a testben. Ugye így már nem is olyan egyszerű? 🙂 

Ha már profin kivitelezed az előző gyakorlatokat és egy kis kihívásra vágysz, a táncos pózt is próbáld ki! Helyezd a testsúlyt az egyik lábra nézz ki egy fix pontot. A másik lábadat hajlítsd be a sarkat közelítsd a farizomhoz. Fogd meg a lábfejed azonos kézzel. Ellentétes karral nyújtózz felfelé. (1. kép)

A felfelé nyújtózó kart engedd kilégzésre vízszintesig, a lábfejet pedig told a kezedbe, mintha ki akarnád egyenesíteni. Emeld ki a mellkast és engedd, hogy homorú legyen a hát.

Jó gyakorlást!