AdniJóga

Átmozgató csavarások

A csavaró mozdulatokkal gyorsan felfrissíthetjük a gerincet, de rengeteg egyéb pozitív hatása miatt is gyakran beépítjük a jógaórákba. Úgy szabadítja meg testet a méreganyagoktól, mint amikor egy törölközőből csavarjuk ki a vizet. Csavarás után pedig friss vér kerül a hasi szervekbe, izmokba, és segíti az emésztést is. Erősíti a törzsizmokat, javítja a tartást amivel hosszú távon megelőzhető a derék-és hátfájás.  Ennyi pozitív hatás után ki ne akarná gyakorolni őket? A legjobb, hogy bárki számára végezhetőek, nem kell, hogy hajlékony, vagy kifejezetten erős legyél hozzá.

Mikre figyelj a gyakorlásnál?

– Egyenes gerinc – figyelj rá hogy a gyakorlatokat egyenes gerinccel végezd. Gyakorlat előtt húzd közelebb a lapockákat, lazítsd el a vállad, kicsit emeld ki a mellkast.
– Nyak helyzete – a nyakad is legyen a gerinc meghosszabbítása, nyújtózz felfelé a tarkóddal. Gondolj arra, hogy eltávolítod egymástól a csigolyákat.
– Légzés ereje- a csavarásoknál nagy segítségünk a légzés, minden belégzésre nyújtózz fejtetővel, kilégzésre pedig engedd magad tovább a csavarásban. Ezek inkább csak érzetek, nem látványos mozdulatok lesznek, viszont segítenek elmélyíteni a pózt.

Mikor ne gyakorold?
Bármennyire is jól hangzanak a fent leírtak, ne gyakorold őket, ha erős fájdalommal járnak (ahimsa!) vagy ha sérved, porckorongsérved, súlyos gerincbetegséged van.

Néhány gyakorlat

Csavarás ülésben – figyelj arra is, hogy mindkét ülőcsont a földön maradjon. Minden légzéssel engedd magad bele jobban a csavarásba!

Nagyterperszes előrehajlás csavarással. Ha ez első ránézésre túlságosan kicsavarónak tűnik, csak tedd le az egyik tenyeredet a torokközpont alá a földre, és nyújtózz felfelé a másikkal.

Munka közben is gyakorolhatod a csavarásokat!

Könyöködet nyomd az ellentétes térded küldő oldalához. Vagy csússz előrébb, és a hátsó támlába kapaszkodva segítsd a csavarást. 

Most is legyen egyenes a gerinced!

Bármilyen ülőhelyzetben végezhetsz csavarást. Kombináld ezt a légzéssel is, belégzésre nyújtózz fel, kilégzésre csavarodj oldalra és így tovább.

Támadóállásban csavarás. Kilégzésre csavarodj oldalra, vidd fel a tekintetet a plafonra. Itt már kihívás lehet az egyensúlyozás is. Ne felejts el lélegezni!

Reméljük, hogy jól estek ezek a csavarások, és sikerült felfrissülni, hosszú távon pedig jó barátaid lesznek a csavaró mozdulatok!