AdniJóga

Egy világjárvány mentális hatásai – a munkahelyeden

Lassan már tíz hónapja leng minket körül a pandémia miatti bizonytalanság, amely az életünk minden részét érinti. Annyi aspektusa van ennek, hogy szinte felsorolni is nehéz, hiszen a magánéletünktől a rokonokon át a barátainkig, nem beszélve a munkahelyünkről, mindent máshogy látunk ma, mint 2020 márciusának elején.

Az akkor még csúcsnak hitt időszakban, valamikor tavasz végén, sokat beszéltünk a mentális problémákról, amiket az elszigeteltség okozott. Elképesztően nehéz helyzetbe kerültek az egyedül élők a magány miatt, de ugyanígy a családosok is, hiszen nekik nem csak a munkahelyüket kellett hazaköltöztetni, de az iskolát is. Mindezt párhuzamosan. Senkinek nem volt, és most sem könnyű, de arról kevésbé beszélünk, hogy mennyire nehéz a helyzet munkaadóként, és most egyáltalán nem a gazdasági hatásokra gondolok.

Munkaadóként, vagy szűkebb értelemben véve, vezetőként a motiváció fenntartása normális körülmények között is egy súlyos feladat. Ha jó vezető vagy, majdnem hogy a legfontosabb, hiszen motivált csapattagok nélkül nehezen jön az eredmény. A kénytelen-kelletlen home office helyzet viszont rávilágított arra is, hogy lehet bármilyen fejlett a technika, a személyes kontaktust, a közösen eltöltött kávészüneteket, az ebédeket vagy a két telefon között elejtett vicceket semelyik tech-óriás szoftvere nem tudja pótolni.

Vezetőként, munkaadóként a jelenlegi helyzetben a tervezés is lehetetlen. Hiszen milyen csapatépítő az, amin nem vagyunk jelen? Hogyan lesz így egészségnap, tréning vagy ünneplés? Leginkább vagy sehogyan, vagy rendkívül kreatívan.

Tudom, hogy a munkaadók jelenleg számos kihívással küzdenek, és nem könnyű helytállni. De hiszek abban, hogy a felvilágosult cégek, a mai vezetők igenis törődnek a munkavállalókkal, és beismerik azt, hogy a jelenlegi helyzet jelentős mentális terhet ró mindannyiunkra, ami nehezíti a motiváció fenntartását, ez pedig végső soron korlátozni fogja az eredmények elérését is.

Hiszem, tudom, tapasztaltam, hogy vannak eszközök, amivel csillapítható ez a teher, ugyanakkor tényleg azt gondolom, hogy nem söpörhetjük a szőnyeg alá azt, hogy a mentális egészség fenntartásában szerepe van a munkaadónak. Nem lehet ezt nem-prioritásként kezelni.

Az AdniJóga természetéből adódóan hiszünk abban, hogy a mentális egészséggel foglalkozni kell, ápolni kell, és beszélni is kell róla. Van, akinek szakemberre van szüksége, van aki egyedül rendezi a saját dolgait, és vannak, akiknek olyan eszközök segítenek, mint például a jóga. Munkaadóként nincs lehetőségünk mindenkit terápiára küldeni, de az sem megoldás, hogy hátat fordítunk a dolgozóinknak. A céges jóga, meditáció vagy mindfulness órák viszont elérhetőek. És amennyire látjuk a jótékony óráinkon, hogy mennyire sokat tudunk segíteni a rászorulóknak, ugyanannyira hiszünk abban, hogy valójában bizonyos időközönként egy jóga órára mindenki rászorul.

Mandzák Enikő, AdniJóga