AdniJóga

Mozgással a mentális egészségért

Május nem csupán a tavasz közepét jelenti, hanem a Mentális Egészség Hónapját is, amely idén a mozgás fontosságát helyezi fókuszba a mentális jóllét kontextusában.

Az idei téma a „Mozgás: Mozogjunk többet a mentális egészségünkért”. Ez az üzenet különösen közel áll a szívünkhöz, hiszen a jógán keresztül a fizikai, mentális és lelki jóllét pozitív hatásait szeretnénk minél többekhez közelebb hozni. Hiszünk benne, hogy a mozgás fontos támogatója a mentális egészségnek!

De vajon hogyan és miért van ilyen jelentős hatással a mozgás a mentális egészségre?

A mozgás biológiai hatásai

Széles körben elfogadott, hogy a rendszeres fizikai aktivitás számos biológiai folyamatra gyakorol kedvező hatást. A testmozgás serkenti az úgynevezett „boldogsághormonok„, mint az endorfinok és a szerotonin termelődését. Ezek az anyagok természetes fájdalomcsillapítóként és hangulatjavítóként funkcionálnak, csökkentve ezzel a stresszt és a szorongást. Emellett, a rendszeres mozgás javítja az alvás minőségét és mélységét, ami közvetetten szintén hozzájárul a mentális egészséghez. – Nézd meg egy korábbi videónkat, amelyben elárulunk 5 tippet, hogyan aludj jobban!

Mentális Egészség Hónapja

Pszichológiai és érzelmi előnyök

A mozgás nem csupán a testünket formálja, hanem az elménket is. Kutatások szerint a rendszeres testmozgás növeli az önbizalmat, javítja az önkép érzetét és erősíti az önszabályozó képességeket, amelyek mind hozzájárulnak a mentális reziliencia növekedéséhez. A csoportos sportok és a jóga, mint közösségi tevékenységek, lehetőséget adnak a társas kapcsolatok erősítésére is, ami szintén elengedhetetlen része a mentális jóllétnek. – A héten 5 napon keresztül 5 videóval jövünk a mozgás nevében, jógázz velünk a mentális egészségét hetén minden nap pár percet május 13 és 17 között! 

A mozgás mint stresszkezelő eszköz

A mindennapi élet során felhalmozódott stressz kezelése kulcsfontosságú a mentális egészség megőrzése szempontjából. A testmozgás egyik legfontosabb előnye, hogy lehetővé teszi a stressz fizikai „levezetését”. Az aktív mozgás során a test „üss vagy fuss” stresszválasza aktiválódik, de jó esetben, biztonságos közegben lehetővé teszi a stresszhormonok, mint például a kortizol, hatékonyabb lebontását. Ezáltal a mozgás nem csak azonnali megkönnyebbülést nyújt, hanem hosszú távon is segít fenntartani a mentális egyensúlyt. – Íme egy 45 perces Stresszoldó jóga Annával, az AdniJóga alapítójával, próbáld ki Te is! 

A mentális egészség mindenkié, az AdniJógánál célunk, hogy a jóga, meditáció és relaxáció harmóniára ösztönző hatásai hátrányból induló emberekhez is eljuthassanak. Ha szívesen támogatnád a munkánkat, ne felejtsd el felajánlani adód 1%-át az Adni Jóga Alapítványnak.