AdniJóga

Az AdniJóga társadalmi hatása

A jótékony jógaóráink résztvevőinek nagy része hajlékonyabbnak érzi magát és enyhül a testében a fizikai feszültség. De vajon az AdniJóga társadalmi hatása csupán a fizikai szinten mutatkozik meg? Januári blogposztunkban arról írtunk, hogy mit is jelent a társadalmi hatásmérés és miért tartjuk kiemelten fontosnak az AdniJóga működése során. Ebben a blogposztban pedig rátérünk a lényegre: a legutóbbi hatásmérésünkről számolunk be.

Módszerek

Még az említett mérés előtt, jótékonysági jógaóráink hatásának mélyebb megértéséhez az ESSRG kutatószervezettel együttműködésben interjús kutatással feltérképeztünk, hogy milyen lehetséges változásokat hoz az AdniJóga a rendszeres gyakorlók életébe. A megkérdezett gyakorlók és oktatók válaszaiból egyértelművé vált, hogy a lehetséges hatásokat a fizikai szinten túl, érzelmi, mentális és hosszútávú megerősítő hatásként is tapasztalják a rendszeres gyakorlók. Ahogy az alábbi ábrán is látszik, a jobb testtartás és lazább izmok mellett a gyakorlók fejlődtek az önbizalom, a kommunikáció és a saját testük és elméjük feletti kontroll terén is.

Következő lépésként azt szerettük volna megvizsgálni, hogy ezeket a lehetséges jó hatásokat milyen arányban tapasztalják a gyakorlóink és nagyjából mennyi idő után. 2022 őszén öt héten keresztül, öt különböző csoportban kértük meg a gyakorlókat arra, hogy az óra után töltsenek ki egy hatásmérő kérdőívet, amelyet az ESSRG kutatóintézet kezdeti kutatására építve állítottunk össze. A kédőívben megkérdeztük a gyakorlókat, hogy milyen változásokat észleltek a jógaóra közben, illetve az előző jógaóra után a lelki, érzelmi és testi jóllétükkel kapcsolatban.

Eredmények

A kérdőíves kutatásunkból az látszik, hogy a jógaóra közbeni hatások a fizikai, érzelmi és a mentális síkon is pozitívak a megkérdezett esetek több, mint 90%-ában. 92% tapasztal javulást a légzése mélységében és 94% érzi meg jóga közben a békét és kiegyensúlyozottságot. Természetesen a mozgás és a befelé figyelés nem csak kellemes érzéseket hoz fel, hiszen kifejezetten kihívást okozhat a tudatosság megélése és egy-egy póz kivitelezése, néhányan ezt negatívan élték meg.

 

A jógaóra utáni, a konkrét AdniJógás gyakorláson túlmutató hatásokat nehezebb volt mérni, hiszen a gyakorlóinkat sokféle élmény, körülmény élethelyzet befolyásolhatja a válaszadásban. Legnagyobb hatással itt a jógaórák a gyakorlóink energiaszintjére és testtudatosságukra voltak. Az előbbi 76%-ban, az utóbbi 79%-ban javult. 69% a stresszhelyzeteket is jobban kezeli a jógaórák hatására, a megkérdezettek 31%-a ilyen típusú változást egyelőre nem érzékelt. Jó hír, hogy negatív hatásokról nem számoltak be a résztvevők, ami a jógaórák közötti időszakokat illeti.

 

Az is kirajzolódott, hogy míg az óra közbeni hatások már egy alkalom után megjelennek minden csoportban, az órákon túli hatások erősebben tapasztalhatóak azoknál a csoportoknál, ahova már régebb óta járnak a résztvevők. Azoknál a csoportoknál, ahova több, mint egy éve járnak a gyakorlók mindenki arról számol be, hogy pozitív irányban javult az energiaszintjük, míg a 4 alkalmas jógasorozat során 28% egyáltalán nem tapasztalt változást, ami véleményünk szerint a program rövidségének tudható be.

A továbbiakban külön is bemutatjuk a különböző csoportok eredményeit.

Máltai Szeretetszolgálat x Rákellenes Liga csoportja

A mérésben résztvevő célcsoportok közül ez a csoport az egyik legrégebbi (több, mint egy éve fut), a kezdetektől fogva élőben folynak az órák. Csoportokra lebontva az látható, hogy itt érzékelték a résztvevők leginkább a pozitív hatásokat. Ennek lehetséges oka, hogy már hosszabb ideje gyakorolnak velünk és a tagok már igazán elköteleződtek.

Sorstárs jóga

A sérült gyermeket nevelő szülőknek szóló csoportunkba is hosszabb ideje elkötelezett résztvevők járnak (van aki több, mint két éve), és esetükben az érzelmi és mentális jóllét aspektusaiban látszott, hogy az órák pozitív hatásai erősebben jelennek meg. Ennek oka részben az lehet, hogy a résztvevők idejük java részében másokért tesznek és a jógaóráink adják meg a teret az öngondoskodásra és a sorstársi közösség megélésére. Továbbá itt heti két olyan alkalom van, amihez be lehet csatlakozni.

Pedagógus jóga

A mérés ideje alatt négy-alkalmas jógasorozatot hirdettünk meg állami intézményben dolgozó pedagógusok számára. A két csoport résztvevői közül sokan most jógáztak először. Itt erősebben jelentek meg a fizikai jólléttel kapcsolatos pozitív hatások, ami magyarázható azzal, hogy rövidtávon ezek lehetnek dominánsak. Emellett, kizárólag ebben a csoportban jött néhány negatív tapasztalás, ami szintén része lehet egy újdonság kipróbálásának.

Összességében elmondhatjuk, tanulságos látnunk jógaóráink hatásait, hiszen így kapunk segítséget a fejlődéshez és iránymutatást a változtatásokhoz. A csoportok közötti különbségeket is meg tudjuk figyelni, ami támogatja, hogy célcsoport-specifikusan alakítsuk a tevékenységünket. Továbbá azt is felfedezhetjük, hogy hosszabb és rövidebb távon milyen hatásokat tudnak elérni a traumatudatos jótékony jógaóráink.

Abban biztosak vagyunk, hogy a jövőben is folytatjuk a méréseket, és annak eredményeiről mindenképpen be is fogunk számolni Nektek.