AdniJóga

Kontroll-korong

Egy idegen váratlan érintése sokunk számára kellemetlen élmény, traumát átélt embereknek pedig kínzó emlékeket hozhat vissza. Egy egyszerű, de látványos eszközzel biztosíthatjuk, hogy a jógaórákon a gyakorlók is biztonságban érezhessék magukat és a saját testükkel kapcsolatban ők maguk hozhassák meg a döntéseket. Ez az eszköz a kontroll-korong, amelynek segítségével a gyakorlóink egyszerűen tudnak visszajelzést adni felénk az óra különböző pontjain is.

Hogyan működik?

A korongok egy egyszerű megoldást nyújtanak arra, hogy a jógaóra különböző pontjain a gyakorló beleegyezését tudja adni egy-egy igazításhoz. Az, aki a matrac mellé elhelyezett korongot a zöld oldalával felfelé fordította, nem bánja, ha odalépsz hozzá és megigazítod. Aki viszont piros jelzést ad ugyanígy, az a saját privát szféráját megőrizve szeretne gyakorolni. Az óra során a gyakorlók váltogathatják is a korong helyzetét, így például álló pózoknál beleegyezhetnek az érintésbe, de ülő pózoknál nem. A lényeg, hogy végig ők irányíthatják, hogy számukra hogyan zajlik a gyakorlás. 

A korongok fából készültek, így tartósak és fenntarthatóak is.

Miből áll csomag?

Egy csomagban 10 db jógakorongot találsz, amelyet egy AdniJóga logóval ellátott vászonzsákba csomagoltunk. Emellé pedig küldünk Neked egy rövid leírást a trauma-tudatos jógáról, aminek a koncepciójára épült a kontroll-korongok elkészítése is.

A csomag ára személyes átvétellel 6000 Ft, házhozszállítással 7500 Ft. 

Rendelés

Ha szeretnéd megvásárolni a csomagot,  azt az alábbi form kitöltésével tudod megtenni!

Személyes átvétel: 1066 Budapest Nyugati tér 1. (Appy Centrum)
Házhozszállítás: utalást követő 1-3 munkanap

Kontroll korong

A trauma-tudatos jóga eszköze

Egy idegen váratlan érintése sokunk számára kellemetlen élmény, traumát átélt embereknek pedig kínzó emlékeket hozhat vissza. Ez persze nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a jógapózok igazításáról vagy gyakorlóként arról, hogy az oktató segítsen nekünk mélyebbre menni egy pózban. Egy egyszerű, de látványos eszközzel biztosíthatjuk, hogy a jógaórákon a gyakorlók is biztonságban érezhessék magukat és a saját testükkel kapcsolatban ők maguk hozhassák meg a döntéseket.

Bemutatkozik a kontroll-korong, a gyakorlók kezébe kerül az irányítás

Az AdniJóga csapata olyan embereknek tart önkéntes alapon jógaórákat, akik hátrányból indulnak az életben, nehéz körülmények között élnek, többük traumát élt át a múltban. Ezt a tényt figyelembe véve az óráinkon trauma-tudatos megközelítéssel dolgozunk. Azt gondoljuk továbbá, hogy oktatóként a múlt sérüléseivel óvatosan bánni nem csak ezeken az órákon elengedhetetlen. Egy átlagos életet élő emberből is félelmet válthat ki egy váratlan, kiszolgáltatott helyzet vagy rossz érzése támadhat, ha az oktató hozzáér, és így próbál segíteni az adott póz helyes kivitelezésében. Mi azt valljuk, hogy fontos, hogy a gyakorlóink beleegyezésüket tudják adni a jógaórán felmerülő, fizikai érintést igénylő helyzetekhez. Ezt azonban szóban legtöbbünknek kényelmetlen, és sokszor nem is elegendő megtenni. Ezért kezdtük el használni a Kontroll-korongot, amelynek segítségével a gyakorlóink egyszerűen tudnak visszajelzést adni felénk az óra különböző pontjain is.

Mi az a kontroll-korong?

A korongok egy egyszerű megoldást nyújtanak arra, hogy a jógaóra különböző pontjain a gyakorló beleegyezését tudja adni egy-egy igazításhoz. Az, aki a matrac mellé elhelyezett korongot a zöld oldalával felfelé fordította, nem bánja, ha odalépsz hozzá és megigazítod. Aki viszont piros jelzést ad ugyanígy, az a saját privát szféráját megőrizve szeretne gyakorolni. Az óra során a gyakorlók váltogathatják is a korong helyzetét, így például álló pózoknál beleegyezhetnek az érintésbe, de ülő pózoknál nem. Vagy ahogy épp kedvük tartja. A lényeg, hogy végig ők irányíthatják, hogy számukra hogyan zajlik a gyakorlás.

A korongok fából készültek, így tartósak és fenntarthatóak is.

A trauma-tudatosság eszköze

Bárki, aki belép egy jógaórára lehet traumát átélt ember és oktatóként soha nem tudhatjuk, hogy mi mindenen ment keresztül a velünk gyakorló egyén. Egy váratlan mozdulattal, pózzal vagy érintéssel visszahozhatjuk ennek a traumának az emlékét, ami, extrém esetekben akár egy újabb traumatikus élményt eredményezhet vagy „triggerként”, kiváltó oka lehet egy pánikrohamnak, emlékbetörésnek, disszociációnak. A trauma nyomot hagy a testünkben is, különösen azoknál az embereknél, akik fizikai bántalmazás túlélői. Ilyenkor még károsabb tud lenni egy nemkívánt érintés.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem elég szimplán rákérdeznie az oktatónak, hogy a gyakorló beleegyezik-e az igazításba. Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan ilyenkor az egyszerűség kedvéért igent mondanak, mert nem érzik megfelelően biztonságosnak a teret az ellenkezéshez. Ehhez az is hozzájárul, hogy teljesen akaratlanul is megvannak a hatalmi dinamikák egy jógateremben gyakorlás során. Így, ha kihangsúlyozzuk, hogy nyugodtan mondjanak nemet a gyakorlóink, akkor is nálunk van a fölény. Sokkal nehezebb ennek a fölénynek a tudatában (bár lehet, hogy csak legbelül érezzük) nemet mondani egy hirtelen adódó szituációban, mint diszkréten, indirekt módon egy eszközön keresztül jelezni a kívánságunkat. Ennek tökéletes módja a kontroll-korong.

Visszatérés a jógaterembe a világjárvány vonatkozásában

Ki tudja, hogy visszatérünk-e a régen jól ismert csoportos, tömött stúdióban végzett közös jóga világához a pandémia után… Valószínű, hogy ha el is jön ez az idő, már sokkal óvatosabban leszünk jelen az ilyen helyzetekben. A manapság felmerülő higiéniai és járványügyi szempontok miatt még inkább fontos lehet a jövőben a kontroll-koronghoz hasonló jógával kapcsolatos segédeszközök használata. Így a korongokat arra is használhatjuk majd, hogy jelezzük: biztonságos távolságban és érintés nélkül tervezzük végiggyakorolni a jógaórát.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük