AdniJóga

JÓLLÉT HÉT

–– jól lenni és jót tenni ––

3. nap

Mozgás

“Az egészség olyan, mint a folyó vize,
az állandó mozgás mindig frissen és tisztán tartja.”

– B.K.S Iyengar

Üdvözlünk a Jóllét Hét harmadik napján, ahol a mozgás lesz a témánk. A mai napra egy olyan, ülve végezhető gyakorlatsort hoztunk Neked a videóban, amit az íróasztalodnál is elvégezhetsz.

Az írott anyagunkban kifejtjük, miért fontos napi pár percet mozgással tölteni, ha pedig sétálnál egyet napközben vagy a nap végén, kifejezetten ajánljuk a mai hanganyagot, amiben egy sétáló meditációval készültünk Neked.

Természetesen ma sem maradnak el a további ajánlások, valamint a nap végi naplózós kérdések.

Jó gyakorlást!

Kezdd itt!

Ha van még öt perced...

Ma a dolgozó lakosság közel fele ülőmunkát végez, és bár ennek a ténynek a negatív hatásairól rengeteg szó esik, a felgyorsult világunkban szeretjük ezt a szőnyeg alá söpörni.

Az ülőmunka által okozott leggyakoribb probléma a nyaki-és gerincfájdalom, ami bizonyos esetekben súlyos egészségügyi problémákat vonhat maga után. Azonban nem ez az egyetlen hátránya az egész napos ülésnek. Ülőmunka közben kétszer annyira terheljük a porckorongokat, mint akkor, amikor állunk, főleg, ha eközben még a testtartásunk sem helyes. Ezen felül pedig a keringésünk, emésztőrendszerünk sem hálálja meg a hosszú órákig egyhelyben ülést.

Csodákat tud tenni egy masszázs, és sok hasznos gyakorlat van arra is, hogy mit tudunk tenni, ha fáj a derekunk. Azonban miért ne próbálhatnánk meg inkább megelőzni a bajt, és teljes mértékben elkerülni a hát-és derékfájást?

Ülőmunkát végzőknek napi 30-40 perc közepes vagy erőteljes mozgás lenne szükséges a British Journal of Sport Medicine kutatási eredményei alapján. Ez a mozgás lehet akár egy jó séta, biciklizés vagy kertészkedés is, nem kell mindennap az edzőterembe vándorolnunk. A WHO javaslata is hasonló, heti 100-150 perc legalább közepes intenzitású mozgást javasolnak. Stopper helyett viszont jobb, ha minél rendszeresebb és a “bármennyi jobb, mint a semmi” elveket követjük.

Mint említettük, bármilyen mozgásforma megfelelhet. A legfontosabb a rendszeresség, és az, hogy élvezd azt a mozgásformát, amit végzel. Tekintve, hogy számunkra a jóga az a mozgásforma, amiben a leginkább hiszünk, hadd ejtsünk néhány szót most annak jótékony hatásairól. Bár a jóga nem “sport”, egyes változatai közel állnak a fitnesz irányzatokhoz, ami teljesen rendben van. Az évezredek alatt a mai, nyugati életstílus igényeihez alakult, ami széles körben elérhetővé tette a jógát.

Jó hatásait több fronton tapasztalhatjuk:

 • Javítja a tartást, segítségével erősebb, rugalmasabb lesz a testünk, ellenállóbb a külső megterhelésekkel szemben
 • Javítja a vérkeringést és az emésztést, valamint méregtelenít
 • Csökkenti a stresszt, segíti az elme lecsendesítését
 • Erősíti az immunrendszert
 • Javítja a testtudatot
 • A légzőgyakorlatokkal erősödik a tüdő is, több friss oxigén jut az agyba
 • Segíti az idegrendszer működését, ami hatással van a fizikai és a mentális jóllétünkre is

A listát tovább lehetne bővíteni számtalan jótékony hatással. A legjobb, hogy rengeteg változatát lehet itthon is gyakorolni, ezért bárki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Sőt, van olyan változata is, ami kifejezetten az ülőmunka hatásait ellensúlyozza, például a gerincjóga vagy akár a “desk yoga”, amit a fenti rövid videóban ki is próbálhatsz!

További, könnyen alkalmazható tippek ülőmunkát végzőknek:

 • ha lehet, váltogasd a testhelyzeted munka közben. pl. ülve, állva, fitnesz labdán
 • félóránként, de legfeljebb óránként állj fel és sétálj 2-3 percet (kávé, mosdó, friss levegő)
 • állítsd be a széked és asztalod a saját testarányaidhoz
 • használj tartásjavító kiegészítőket pl. ékpárna, nyak/derék párna, csuklótámasz, lábtartó stb. teszteld, neked mi válik be!
 • ne feledd, hogy ülés közben is átmozgathatod a gerincet! (Pl.: desk yoga gyakorlatsorral)

A mai kihívás:

Próbálj meg ma minden órában legalább egyszer felállni, és nyújtózni, mozogni egy két percig. Hallgass a testedre, és figyeld meg, milyen mozgás esne jól az adott órában, és erre az “igényre” reagálj ebben a két percben, aztán figyeld meg, hogyan érzed magad a nap végén.

Ha még jobban elmerülnél a témában...

Ha érdekel a mozgás jótékony hatása a jóllétünkre és szívesen olvasnál is róla, akkor ajánljuk Kelly McGonigal The Joy of Movement c. könyvét, a mozgás öröméről. 

Ha pedig kifejezetten a jóga érdekel mélyebben, azt javasoljuk, hogy leginkább gyakorolj, próbálj ki minél több irányzatot! Ha pedig olvasni is szeretnél a jógáról, Szvámi Véda Bhárati A hatha jóga filozófiája c. könyvben elmélyülhetsz a hatha irányzatban.

Reflektálj!

A rendszeres naplózás segít abban, hogy gondolatainkat és érzéseinket rendszerezni tudjuk, illetve akár elkezdjük feldolgozni azokat. Ha van kedved, ragadj papírt és tollat, és írásban reflektálj a mai napra az alábbi feladat segítségével. 

Mielőtt elkezdesz mozogni, állj meg pár pillanatra, és figyeld meg az érzeteket a testedben. Figyeld meg hogy van-e bárhol feszültség? Hogy hogyan veszed a levegőt? Néhány szóban írd le, hogyan érzed magad!

Majd a mozgás végeztével ugyanúgy állj meg egy percre, és figyeld meg ezeket. Hogy érzed magad? Jegyezd fel a változást!

Annak érdekében, hogy lássuk, hogy hányan vesztek részt a Jóllét Hétben, kérlek pipáld ki a lenti jelölő négyzetet és kattints a Küldés gombra, ha végeztél a mai nappal.

Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed lenne, nyugodtan keress minket az info@adnijoga.hu email címen keresztül.

A Jóllét Hét anyagok (szövegek, képek, hanganyagok, videók, stb) az Adni Jóga Alapítvány tulajdonát képzik, így bármiféle mentése, terjesztése, másolása tilos.